Demans Nedir?

Özel Medikum Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Fatıma Karakaya Çolak 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde Demans hakkında bilgilendirdi…

Halk arasında bunama olarak da bilinen demans, erişkin santral sinir sisteminin hasarlanması ile ortaya çıkan zihinsel yeteneklerdeki bozulmalıdır.

Birden fazla kognitif işlevlerde bozukluk gelişir. Mesleki yeterlilikte azalma, sokakta ve parasal işlere bağımsızlıkta azalma (sıradan cihazlar kullanma telefon, kumanda), hobiler, ev işleri yapabilmede zorlanma, kendi öz bakımı gibi günlük yaşamsal aktivitelerde belirgin bir bozulmaya yol açar.

Genelde en fazla unutkanlık şikayeti ile karşımıza çıkan bu hastalıkta; en fazla Alzheimer tipi bilinir. Oysa demansın çok fazla sayıda sebebi vardır. Vitamin eksiklikleri, tirodi bezinde az çalışma, depresyon en sık karşılaşılan ve unutkanlığa sebepler arasında yer alır. Beynin nörodejeneratif hastalıkları (Alzheimer, Lewy Body Demans, Hungtinton Koresi, Parkinson Hastalığı, Frontotemporal tip demans, Wilson Hastalığı gibi…), ilaçlar, ağır metabolik hastalıklara bağlı demans, enflamatuvar hastalıklar (Behçet, SSS vasküliti), enfeksiyonlara bağlı (Meningoensefalit, Herpes, Tbc Ensefaliti gibi) unutkanlıklar araştırma ve tetkikler sonrası tanı almaktadır.

Demans tanısı nörolojik muayene, nöropsikolojik testler, beyin görüntüleme, kan tetkikleri ile beraber konulmaktadır.

#demanshastalığı #alzheimer #21eylül #özelmedikumhastanesi #kumlucaözelhastane #kumlucamedikumhastanesi #antalya #kumluca #kemer #finike #demre #kaş #korkuteli #elmalı #hasyurt #adrasan #olimpos #turunçova #beykonak #mavikent #batıantalya #batıantalyaözelhastane