14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, Özel Medikum Hastanesi tarafından “Diyabetle Yaşam” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak Özel Medikum Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Demet Şahiner Lazzari, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdal Durmuş, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Ali İhsan Kadıoğlu ve Diyetisyen Sümeyye Koparan katıldı.
Özel Medikum Hastanesi Başhekimi Dr. Galip Öztekin, 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla düzenlenen konferansda, “Bölge halkına hizmet için burdayız. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, halkımızı bilgilendirmek bizim amaçlarımızın arasında. Konferansa katıldıkları için herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Demet Şahiner Lazzari “Şeker Hastalığına, insülin yetersizliği, insülin direnci veya ikisi birden sebep olabilir. Şeker hastalığı vücudumuzdaki tüm sistemleri etkileyebilen bir hastalıktır. Obez olan, Kalp-damar hastalığı olan, Hipertansiyonu olan, Egzersiz yapmayan, Polikistik over sendromu tehşisi koyulmuş, Gebelik şekeri yüksek olan ve aile hikayesi olan kişiler risk altındadır. Azalmış kan akımıyla birlikte, ayaklarda sinir hasarı, ayak ülseri( yara), enfeksiyon nedeniyle amputasyon (ayak kesilmesi) olabilir. Tüm körlüklerin yüzde biri diyabete bağlı gelişmektedir. Diyabet böbrek yetmezliğinin de önde gelen nedenleri arasındadır. Lütfen diyabeti hafife almayın. Çok basit olarak gördüğünüz bir yara kötü sonuçlara neden olabilir. Şeker hastalığı tanı anından itibaren yaşam yolunda sizinle beraber olacak bir hastalıktır. Mutlaka kontrol altında tutulmalıdır” dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdal Durmuş “Diyabet (Şeker hastalığı) kalp başta olmak üzere birçok organı etkilemektedir. Hipertansiyon, Koroner Arter Hastalığı, Hiperlipidemi, Kalp yetersizliği, Ritim Bozuklukları diyabetin neden olduğu rahatsızlıklardandır. Diyabet hastalarının yaklaşık %80-90 kadarında tansiyon yüksektir. Diyabet damar sertliğine neden olarak kalp krizi oluşma riskini arttırır. Diyabeti olan hastaların tanı konulduktan sonra hemen ve sonrasında belirli aralıklarla kardiyoloji bölümüne muayene olmalarını öneririm” dedi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Ali İhsan Kadıoğlu “Diyabetten korunmak için aerobik egzersizleri önerdi. Çünkü diyabet kas iskelet sistemini etkilemektedir. Nöropati (Sinir Hasarı), kas erimesi, kemik erimesi, metabolik hastalık bağlantılı kireçlenme, katı el, dupuytren kontraktürü- tetik parmak, donuk omuz hastalığı olanlar şeker hastalığı acısından kontrol ve tetkik edilmelidir.” dedi.
Diyetisyen Sümeyye Koparan “ Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda, çeşitlilikte ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
Diyabet, bireyin yaşamında başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere bazı değişiklikler yapmasını gerektiren bir durumdur. Sağlıklı beslenme diyabet tedavisinin temel taşlarından biridir. Kan şekerini, esas olarak karbonhidrat içeren besinler oluşturur. Bu yüzden bireyin besin gruplarını iyi bilerek kontrollü tüketmesi gerekir. Diyet, diyabetin tipine, alınan tedaviye, fiziksel aktivite düzeyine, o andaki kan şekeri düzeyine ve her şeyden önemlisi yaşam koşullarına bağlı olarak değişir ve kişiye özel planlanır. Yani her diyabet hastası için aynı tip beslenme şekli olamaz.
Obezite, diyabet için başlıca risk faktörlerinden birisidir. Özellikle karın bölgesinde yağ dokusunun artması insülin direnci ile ilişkilendirilmektedir. İnsülin direnci kontrol edilemezse diyabet oluşumuna neden olabilir veya kişide var olan diyabeti daha kötü bir seviyeye götürebilir. Bu yüzden vücut ağırlığı ve yağ dokusu kontrolü mutlaka yapılmalıdır” dedi.