Dünya Emzirme Haftası

“Dünya Emzirme Haftası” 1-8 Ağustos’ta kutlanırken, ülkemizde Emzirme Haftası 1-7 Ekim’de kutlanmaktadır. Çocuk sağlığına katkısı büyük olan anne sütü ile beslenmenin destekçisi olarak, biz her iki haftayı da kutlamaktayız.
Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişimi için temeldir. Çocuk sağlığı ile ilgili kuruluşlar, ülkelerin sağlık bakanlıkları, bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri, 6.aydan sonra uygun tamamlayıcı besinler başlanarak emzirmenin en az 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir.
Toplumda anne sütü ile beslenmenin desteklenmesi, yaygınlaştırılması önemlidir. Bizim toplumumuzda bebeklerin anne sütü ile beslenmesi “norm” olarak kabul edilse de, anne sütünün yanında formüla mama kullanımı, erken tamamlayıcı beslenmeye başlama bebeklerin anne sütünün tüm faydalarından yararlanmasına engel olmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmada (TNSA-2018) emzirilen bebeklerde 0-1. ayda formül kullanma sıklığı %22 iken, 2-8 ay arasında bu oran %29’a çıkmaktadır. Her annenin bebeğine yetecek kadar sütü olacağı gerçeğini annelere duyurmak, formüla kullanımını azaltmak için de, annelerin ihtiyaçları olan desteğin sağlanması gereklidir. Böylece ülkemizde bebeklerin ilk 6 ayda SADECE ANNE SÜTÜ ile beslenme başarısı artacaktır. Bebeklerin iki yaş ve ötesine kadar anne sütü ile beslendiğinde, annenin çocuğunu emzirme süresi uzadıkça çocuğun ilerde diyabete, kalp ve damara hastalıklarına, obesiteye, bazı ruhsal hastalıklara, astım, alerjik hastalıklara ve birçok kanser türüne yakalanma olasılığı da azalmaktadır.
Anne sütü bebeklerin, annelerin, toplumun sağlığını koruyan ve dünyada sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için kilit niteliğindedir. Bu nedenle, bir çocuğun emzirilmesi sadece bebek için değil herkes için faydalıdır.