Sağlıklı beslenme sağlığı olumlu etkileyebilir ve bir çok hastalığa önerebilir. Dengeli ve çeşitli yiyecek bir seçimi buna katkıda bulunur. Sağlıklı bir beslenme planı bol miktarda meyve ,sebze ve kepekli tahıl az miktarda tuz ve şeker içerir. Meyve ,sebze tam tahıl ve süt ürünleri sağlıklı bir karma diyetin en önemli bileşenleri arasındadır. Tuz ve şeker sağlıklı bir beslenme de yasak değildir ancak Ölçülü olarak tüketilmelidir. Menünüzde et, balık ve süt ürünleri yoksa demir veya kay suyum gibi besin ihtiyacınızı bitkisel kaynaklı bazı gıdalarla karşılamanız gerekir.
Öncelikle porsiyon ne demektir ?Porsiyon herhangi bir yemekten bir kimseye belirli oranda verilen miktar olarak tanımlanmıştır. Kilo vermek isteyen kişilerin veya kilo almak istemeyen kişiler her zaman öncelikle söylediğimiz ilke “porsiyon kontrolü’”dür.
Porsyon kontrolünde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
1-tabağınızın boyutu çok önemlidir, tabağamız eğer büyükse koyduğumuz yemek gözümüze az gözükecek ve tabağı doldurmaya çalışacağız sanki duymayacak gibi hissedeceğiz, oysaki daha küçük bir Tabah tercih edersek tabak dolu gözükecek ve doyumsuzluk hisse oluşmayacaktır.
2-her öğünde tabağamızda protein, sebze, tam tahıl kaynaklarıdan bulunmalıdır.
3-dışarıda yemek seçimlerinde küçük porsyon yiyecekler veya kalorisi düşük ürünler tercih edilmelidir.
4-yemekler tüketilirken yavaş tüketmeye, iyi çiğnemeye dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki doygunluk hissi 20. dakikada oluşmaktadır.
5-yemeklerin yanında bol salata tüketerek hem mide duygunu hem vitamin ve mineral desteği sağlanmış hem de düşük kalorili Bestinilmiş olur. Ayrıca bağırsakların çalışması için ve vitamin ve mineral emilimini sağlanması için çok önemlidir.
Porsyon kontrolünde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
1-tabağınızın boyutu çok önemlidir, tabağamız eğer büyükse koyduğumuz yemek gözümüze az gözükecek ve tabağı doldurmaya çalışacağız sanki duymayacak gibi hissedeceğiz, oysaki daha küçük bir Tabah tercih edersek tabak dolu gözükecek ve doyumsuzluk hisse oluşmayacaktır.
2-her öğünde tabağamızda protein, sebze, tam tahıl kaynaklarıdan bulunmalıdır.
3-dışarıda yemek seçimlerinde küçük porsyon yiyecekler veya kalorisi düşük ürünler tercih edilmelidir.
4-yemekler tüketilirken yavaş tüketmeye, iyi çiğnemeye dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki doygunluk hissi 20. dakikada oluşmaktadır.
5-yemeklerin yanında bol salata tüketerek hem mide duygunu hem vitamin ve mineral desteği sağlanmış hem de düşük kalorili Bestinilmiş olur. Ayrıca bağırsakların çalışması için ve vitamin ve mineral emilimini sağlanması için çok önemlidir.
Genel bir kural olarak, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için günde 10-12 bardak (2-2.5 litre) su tüketilmesi önerilmektedir.
Kişilerin kilolarına göre su tüketimi değişebilmektedir . Günlük su tüketimi ihtiyacınızı kilo * 0.33 ml ile hesaplayabilirsiniz.
Besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklar, günlük beslenme alışkanlıklarının önemli bir parçasını oluşturur ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapabilir. Bu tür atıştırmalıklar, vücudu düzenli aralıklarla besleyerek kan şekerini stabilize edebilir ve enerji seviyelerini sürdürmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı atıştırmalıklar, ürünler arasında uzun süre aç kalmaktan kaçınılmasına ve aşırı yeme eğiliminin azaltmaya yardımcı olarak kilo kontrolünü destekleyebilir.
Besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir ?
1-meyve ve sebzeler
2- çiğ kuruyemişler
3- yoğurt ve meyve
4- tam tahıllı krakerler ve peynir
5- yulaf ezmesi ve süt grubu
6- süt veya süt ürünleri ile smoothieler
Besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir ?
1-meyve ve sebzeler
2- çiğ kuruyemişler
3- yoğurt ve meyve
4- tam tahıllı krakerler ve peynir
5- yulaf ezmesi ve süt grubu
6- süt veya süt ürünleri ile smoothieler