Çocukları enfeksiyonlardan korumanın yolları…

Okul döneminde çocukları enfeksiyonlardan korumanın yolları

Okul döneminin başlamasıyla birlikte ailelerde de çocuklarının okul heyecanı başladı. Başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmek için sağlıklı olmak, önemlidir.

Teknolojinin gelişmesi, yaşam tarzı, alışkanlıkların vazgeçilememesi gibi bir çok önemli faktör günümüzde yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bağışıklık sizteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Öncelikle endişeye gerek olmadığını ve normal şartlarda anne babalar hiç tedbir almasalar bile bağışıklık sistemi sayesinde, çocuklar belli ölçüde kendilerini koruyabilirler.

Vücudun güçsüz kalıp enfeksiyonlara karşı savaş veremediği durumlarda hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Güçlü bağışıklık sistemi normal şartlarda kişiyi mikrop olarak ifade ettiğimiz ve bütün enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin hastalıklarına karşı korumaya çalışır. Çoğunlukla da başarılı olur. Ancak bazen koruma geçici olarak zayıf kalır ve hastalık oluşur. Çok nadiren de bağışıklık sistemimiz doğuştan veya sonradan kazanılan bazı önemli hastalıklar veya kullanılan ilaçlar sayesinde zayıfladığı için kolayca hastalık gelişebilir.

Çocuklarınızı enfeksiyonlardan korumak için;

Çocuğumuzun doğumundan itibaren tüm aşılarını yaptırın.

Ellerini düzenli ve sık yıkamasını sağlayın. Ellerin düzenli ve sık yıkanması bir çok enfeksiyon hastalığından korunmada en önemli koruyucu mekanizmadır.

Düzenli ve dengeli beslenmesini sağlayın. Düzenli ve dengeli beslenme vücut direncini artırarak koruyucu etki yapar.

Yeterli miktarda sıvı tükettirin.

Yeterli ve düzenli uyku uyumasını sağlayın.

Sigara dumanından uzak kalma özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından korunmasını sağlamak için çok önemlidir.

Hasta kişi ve çocuklara yaklaştırmayın.

Mevsimine uygun giydirin

Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için;

Düzenli uyku, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar içinde önemlidir.

Yaşına uygun sporları yapması için yönlendirin.

Düzenli ve dengeli beslenmesine dikkat edin. Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli ayrıca vitaminlerden zengin meyve ve sebze tüketmesini sağlayın.

Sık karşılaşılan okul dönemi enfeksiyonlarının başında, soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonları, zatürre (Pnömoni), bronşit ve bronşiolit, orta kulak iltihabı, ishal, döküntülü hastalıklar gelmektedir. Her şeyden öte okul dönemi öncesi çocukların genel bir doktor muayenesi ettirilmesi erken tanı teşhis ve tedavi için önemlidir. Tüm öğrenci, öğretmen ve velileirmize sağlıklı ve başarılı bir eğitim eğitim yılı dilerim.