Sonbaharın ortasına geldiğimiz bu günlerde, vücut olarak havaların serinlemeye başladığını hissetmete başladık. Soğuyan havaların neden olabileceği sağlık risklerinin farkında olmak, bu konuda rahatsızlık yaşamadan önlem almak sağlığımız açısından önemli. Özel Medikum Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Said İsmailler, kalp rahatsızlıklarında mevsim değişikliğinin önemi ve sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmede bulundu.
Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle her yıl dünya genelinde yaklaşık 18 milyon kişi yaşamını yitirmekte. Türkiye’de ise yılda yaklaşık 200 bin civarında insanımız bu rahatsızlıktan dolayı hayatını kaybediyor. Sağlıklı kişilerin bile fizyolojik ve psikolojik olarak etkilenebildiği mavsimsel geçişlerde, dikkat etmesi gereken risk gruplarının başında kalp rahatsızlığı bulunan kişiler geliyor.
Hiç şüphesiz ki vücudumuzun çalışan motoru kalbimizdir. Kalbimiz, vücut ısımızla birlikte dış etkenlerden ve hava değişimlerinden de olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle soğuk hava kalp hızı ve kan basıncının yükselmesine neden olur. Kalp vücudu sıcak tutmak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Soğuk havanın kanda yarattığı değişiklikler kan pıhtısı oluşma riskini artırır ve bu durum kalp krizi ve felç (İnme) riskini artırır.
Geçmişte kalp rahatsızlığı ile ilgili bir şikayeti olmayan kişilerde soğuk havayla birlikte göğüs ve sırt ağrıları olabilir. Bu ağrılar soğuk havanın spazm etkisinden kaynaklanmaktadır. Soğuk havada el damarlarınızın büzüldüğünü görebilirsiniz. Kalp damarları da soğuk havalarda bu şekilde büzülmektedir. Bu yüzden kalp krizleri soğuk havalarda daha sık görülmektedir. Kalp krizlerinin kış aylarında iki üç kat daha fazla olduğu ve yaz aylarına göre daha ölümcül olduğu gözlemlenmektedir. Her ne kadar yaz aylarında kalp hastalıklarının arttığına dair bir inanış varsa da yapılan araştırmalar özellikle kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha fazla olduğunu göstermiştir.
Vücut direncinin düştüğü kış aylarında enfeksiyon salgınları da kalp rahatsızlıklarını tetikleyen önemli bir faktördür. Ayrıca tansiyon hastaları, kan basıncının hava değişimine göre değişiklik gösterebileceğini göz önünde bulundurarak çok dikkatli olmalıdırlar.
Kış aylarında kalp sağlığımızı korumak için basit bazı öneriler alabilirsiniz. Bu önlemler;
- Aşırı soğuk havalarda mecbur olunmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
- Aşırı soğuk havalarda egzersiz yapılacak ise spor salonları gibi kapalı mekanlar tercih edilmelidir.
- Aşırı soğuk ve rüzgarlı havalarda, tok karnına uzun süre yürüyüş yapılmamalıdır.
- İleri yaştaysak veya herhangi bir kalp rahatsızlığı geçmişimiz varsa mutlaka grip ve zatürre aşıları periyodik olarak yaptırılmalıdır.
- Varsa takip ettiğimiz bir diyetimiz devam ettirmeli, yoksa da diyet konusunda uzman yardımı alarak dengeli beslenmelisiniz.
- Aşırı soğuk havalarda, üşütmeyecek kadar kalın ve boyun ile göğsü örtecek şekilde iyi giyinilmelidir.
- Kalp hastalarının önemli bir kısmında uyku problemi olduğundan, uzun kış gecelerinde aşırı miktarda kahve ve çay tüketilmemelidir.