Mevsim geçişlerinde gribe dikkat

Kumluca Özel Medikum Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Muammer Önal, mevsim geçişlerindeki hava değişikliklerinin özellikle gribal enfeksiyonlara yol açtığını belirterek, bu dönemlerde alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Grip ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesinin yayımlandığını hatırlatan Kumluca Özel Medikum Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Muammer Önal, mevsim geçişlerinde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan grip olduğunu, önceden alınacak tedbirler ve rahatsızlığın doğru tedavisi ile rahatsızlığın önemli bir sağlık sorununa yol açmadan atlatılabileceğini söyledi.

Gribin özellikle 65 yaş üstü bireyler ile çocuklarda etkisinin daha fazla görüldüğünü ifade eden Önal, “Grip rahatsızlığın da 65 yaş üstü yetişkinler, akciğer ve böbrek hastaları, kronik kalp ve şeker hastaları, kanser hastaları, çcouklar ve sağlık çalışanları risk altınddır. Hastalık öksürme, boğazda yanma, hapşırma, solunum sıkıntısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, ishal ve ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kalabalık ortamlar, hastalığın yayılması ve bulaşmasında önemli etkenlerdendir. Grip virüsü -4 dereceye kadar canlılığını koruduğu için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşur. Burun kapalı olduğunda, sinüslerin boşalamaması nedeniyle tedavisi güçleşir ve başka enfeksiyonel hastalıklara yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı grip rahatsızlığı mutlaka uzman hekim tarafından tedavi edilmelidir.” dedi.

Grip tedavisinde vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutma ve istirahatin önemli olduğunu vurgulayan Önal, ayrıca rahatsızlık döneimde vücuda bol sıvı alınması, beslenmeye dikkat edilmesi ve sigara , alkol gibi alışkanlıklardan kaçınılması gerektiğini hatırlattı.

Grip rahatsızlığına influenza virüsünün neden olduğunu, genellikle yıl içerisinde ilk bahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkdığını kaydeden Op. Dr. Muammer Önal, “Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta olan kişilerin kullandığı havlu, bardak gibi ortak kullanım eşyaları ayrı tutulmalıdır. Gripten korunmak için gelişen sağlık bilimiyle birlikte aşı yapılabilir. Bunun yanında bulaşıcılığın önlenmesi için sık el yıkama ve hijyen kurallarına uyma, hasta kişilerin çevreye bulaşmayı önlemek için maske kullanmaları, bol sıvı tüketilmesi, düzenli ve dengeli beslenme, taze ve doğal sebze meyve tüketimi, özellikle C vitamini açısından zengin besinlerin tüketimi yapılabilir. Vücudun genel sağlığını da dikkate alarak düzenli spor yapmak, ev ve işyeri ortamlarda klima kullanılıyorsa bakımlarının düzenli yaptırılması, ev ve işyerlerinin düzenli havalandırılması yapılabilir.” dedi.