Ofis çalışanları neler tüketmelidir?

Ofis çalışanları, kilo alma ve kötü beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere çeşitli diyet problemleri yaşama eğilimindedir. Diyetiniz ve sağlığınız hakkında bir şeyler yapmanın ilk adımı düzenli öğün saatleri oluşturmak ve tüm besin ögelerini kapsayan çeşitli bir diyet oluşturmaktır.

▪ Yeterli, Dengeli ve Çeşitli bir diyet oluşturun
Monoton diyetler her zaman dengesizliklere ve eksikliklere yol açar. Açlığı kontrol altına almak için öğün atlamamak ve günlük olarak aşağıdaki tüm besin gruplarından tüketim yapmak oldukça önemlidir:
✔ Meyve ve sebzeler (kış aylarında özellikle C vitamini açısından zengin portakal, greyfurt, kivi, lahana, biber, yeşillikler, limon vs)
✔ Yüksek lifli tahıllar (tam buğday, yulaf, çavdar ile yapılmış ekmek, makarna vs)
✔ Baklagiller (kuru fasulye, bezelye ve mercimek vs)
✔ Yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, ayran, kefir)
✔ Yağsız et, tavuk veya yumurta
✔ Haftada 1-2 kez balık
✔Tekli veya çoklu doymamış yağlar(zeytinyağı, kuruyemişler vs.)

Unutmayın! Çeşitlilik hayatın baharatıdır.

▪ Sağlıklı atıştırmalıklar edinin
Atıştırmalıklar, öğün aralarında tüketilecek besinlerdir. Modern hayatın bir getirisi olarak ofiste istediğimiz bir çok besine çok kolay ulaşabiliyoruz. Bu besinler de genelde yağ ve şeker oranı yüksek besinler oluyor. Tercihlerimizi en sağlıklı olandan yapıp gerekirse ofisinizde küçük bir atıştırmalık çekmecesi oluşturabilirsiniz.

Atıştırmalık ara öğünler;

– Kepekli, kinoalı veya tam tahıllı grissini
– Bir küçük kutu yoğurt, ayran, süt veya süzme peynir
– 1 meyve
– 8-10 adet çiğ badem veya fındık
– Sütlü şekersiz kahve
– 3-4 adet kuru kayısı veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm
– Kuru meyve ile tatlandırılmış ev yapımı tam tahıllı kek

▪ Aktif Olun
iş yerinde olabildiğince aktif olun. (merdivenleri kullanmak, işe yürümek, öğle yemeğinde yürüyüşe çıkmak, iş arkadaşlarınızı organize etmek gibi). Mesai saatleri dışında da egzersiz yapmayı deneyin. Bir spor salonuna katılabilirsiniz veya evde egzersiz yapabilir, koşu veya yürüyüşler planlayabilirsiniz.

▪ Bol miktarda su için, fakat aşırıya kaçmayın
Kış ayları için günde 1.5-2 litre su yeterlidir. Fazlasını vücut istemediği sürece içmenize gerek yoktur.

▪ Fazla Kilolarınızdan Kurtulun
Üzerinizde yeterince iş yükü varken bir de o yağ kütlelerini taşımayın. Kronik hastalıkların temelinde yatan obeziteyi herhangi bir ilaç içerek veya yemek yemeyi keserek çözemezsiniz. Mutlaka yaşam tarzınızı değiştirmeli ve bu konuda bir uzmandan yardım almalısınız.