Osteoporoz nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı yazdı…

Halk arasında (Kemik erimesi) olarak bilinen “Osteoporoz” genellikle ileri yaşlarda ve kadın hastalarımızda karşımıza çıkan bir kemik rahatsızlığıdır. Osteoporoz’a yakalanmamak, yakalanmayı ötelemek veya etkilerini azaltmak, yapacağımız beslenme, fiziksel aktiviteler, vücudumuzun ergonomik kullanılmasıyla pek tabi mümkündür. Özel Medikum Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mine Uzunali, Osteoporoz’un etkileri ve fiziksel etkinliklerin önemi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Öncelikle Osteoporoz veya halk dilinde kemik erimesi diye bilinen hastalığa fiziksel aktivitenin etkisi olup olmadığından bahsetmek istiyorum. Hekimler olarak, menopoza giren her kadının ve 60 yaş üstü her erkeğin yılda bir kez kemik taraması yaptırmasını öneriyoruz. Kemiklerinizin kuvvetli olmasını sağlayarak osteoporozu önleyebilirsiniz. Yeterli kalsiyum ve D vitamini alarak, fiziksel aktivite yaparak, çay kahveyi az tüketerek ve sigara içmeyerek kemiklerinizin kuvvetli kalmasını sağlayabilirsiniz. Menopoza girmiş bir kadını uygun menopoz tedavileri, osteoporozunuz varsa osteoporoz ilaç tedavileri uzman doktor tarafından planlanabilir. Hastalara yaşlarına ve sağlık durumlarına göre egzersiz reçete edilebilir. Fiziksel aktivite sadece osteoporozdan korunmayı sağlamaz, tedavide de yardımcıdır.

Fiziksel Aktivitenin Faydaları Nelerdir?

Fiziksel aktivitenin kemik yoğunluğu üzerine katkısı tartışılmazdır. Fiziksel aktivite genel sağlığın en önemli göstergelerindendir. Fiziksel olarak aktif kişiler daha yüksek kemik kütlesine ve daha az kırık riskine sahiptir. Fiziksel aktivite kemik kütlesinin korunmasında olduğu kadar kas kütlesi ve kuvvetinin artırılmasında, denge ve koordinasyonun sağlanmasında da etkilidir. Kemik ve kas kuvveti osteoporotik kırıkların azaltılmasında etkili olan en önemli kavramlardır. Fiziksel Aktiviteye Başlamadan önce yapılması gerekenler eğer 40 yaşın üzerinde erkekseniz, ya da 50 yaşın üzerinde kadınsanız, eğer ailenizde erken yaşta kalp hastalığı öyküsü varsa, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve osteoporoz gibi sağlık problemleriniz varsa, fiziksel aktivite programına başlamadan önce mutlaka bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı doktora başvurunuz.

Fiziksel aktivitenin sıklığı ne olmalıdır?

Uzmanlarca aerobik aktiviteler (tempolu yürüyüş, jogging, yüzme, bisiklete binme vb.) her gün 30–35 dakika veya haftada 3 gün 60–90 dakika arası önerilmektedir. Ağırlıklarla kas kuvvetlendirici aktiviteleri ise haftada 2 ya da 3 gün önerilmektedir. Tempolu yürüyüşün yanı sıra günlük yaşamda fiziksel aktiviteyi arttırmaya yönelik hareket etmek önemlidir. İşinize yürüyerek gidebilirsiniz, asansör yerine merdiveni kullanabilirsiniz veya arabanızı gideceğiniz yere biraz uzakta park edip yürüyerek gidebilirsiniz.

Fiziksel aktiviteye bir süre ara verdiyseniz bıraktığınız şiddette değil, yeni başlıyormuş gibi daha düşük tempoda başlayınız. Fiziksel aktivitenizi mutlaka düzenli olarak yıl boyunca tekrar edin.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…