Hepimiz, “Bugün ruh halim iyi değil”, “Psikolojim bozuk”, “Hiç bir şeyim yok ama kendimi iyi hissetmiyorum” gibi sözcükler söylemiş yada karşımızdaki kişilerden duymuşuzdur. Tüm bunları insan bedeninde birleştiren olgu ise “İnsan psikolojisidir”. Özel Medikum Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Akpınar, ruh ve beden sağlığı açısınından psikiyatrinin önemi belirten bilgilendrimede bulundu.
İnsanları, bilgilendirmek, onların hayatları ne kadar hızlı değiştirebildiği eski zamanlardan beri bilinmektedir. Bilgi ulaştığı yeri aydınlatır, insanların hayatlarında farklı seviyelerde aydınlanmaların oluşmasına vesile olur. Bu yazıda amaç, bilgilendirme yolu ile katkılar sağlayabilmektir.
Tıp ve sağlık alanında Psikiyatrik görüşmelere, geçmişten günümüze insanoğlu olarak, zaman zaman ve birçok sebeplerle tereddütlü bakabilmiştir. Bununla birlikte kendisinin, eşinin, çocuğunun sorunsal belirtileri gün geçtikçe daha zorlu bir sürece girmiş olabilmektedir. Bu süreçte bireyin kendisinin ve çevresinin yaşam kalitesi önemli ölçüde bozabilmektedir. İlk başvuru için çekincelerinin olması doğaldır. Bu çekince ile başvuran birçok görüşmecimizde ise çok önemli olumlu gelişmelerin hem kendi ve çevresi hem de klinisyen tarafından gözlenmesi sık karşılaştığımız durumlardandır.
Psikiyatrik sorun kavramı nedir?
Bu başlıktaki en temel nokta kişinin mevcut durumunun yaşam kalitesini etkilemesidir. Kişinin (veya çevresindekilerin) kendilik durumundaki hoşnutsuzluklardır. Diğer bir nokta ise anne ve babanın yılların tecrübesi ile çocuklarındaki gözlemleridir. Çocuk kendisi fark etmese de onunla ilgilenenler tarafından bu durum fark edilebilmektedir (Anne, babası, yakınları, öğretmenleri). Bu alanda çocuk ve gençlerde en sık gözlenen durumlar; dikkat dağınıklığı, odaklanamamak, motivasyon eksikliği ve isteksizlikler, sorumsuzluklar, dağınıklar, aşırı hareketlilik, fevrilik, düşünmeden davranması, haklıyken haksız duruma düşmesi ve potansiyelini yeteri kadar gösterememesi durumlarıdır.
İnsanoğlunun günümüzde en çok yaşadığı psikiyatrik sorunların başlıcaları; stres, huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik, mutsuzluk ve endişelerdir. Bu belirtiler kişinin sadece ruhsal sürecini etkilemekle kalmamakta, bedensel belirtilere de yol açmaktadır. Stresli kişilerin yaşadığı bu temel belirtiler, çarpıntılar, nefes almakta güçlük, baş dönmeleri, baş ağrıları, titremeler, uyuşma, karıncanlanmalar, uyku bozuklukları gibi bedeninde hissedebilmektedir. Bu belirtiler ile birçok tıbbi branşta birçok tetkik ve tahliller yapılması, çeşitli ilaç tedavileri uygulanmasına karşın yeterli sonuç alamamak ile kendini gösterebilmektedir. Genellikle kişinin kendisi, yakınları, ya da çevresindeki insanlar tarafından bu durumlar psikiyatrik yönden de ele alındığında belirtilerin rahatlaması ve tedavisi açısından önemli katkılar sağlayabilmektedir.
Bölgemizin halkı çalışkandır, bununla birlikte yaşam koşullarında var olabilme çabaları ile birlikte stresli yaşam kaçınılmaz olabilmektedir. Stres, belli bir düzeyde yararlı olsa da, başta kalp krizi, kanserler, mide barsak hastalıkları, tansiyon, kilo alımı, diabet (şeker), beyin kanamaları için en önemli risk faktörlerindendir. Stres ve buna bağlı olabilen sinirlilik ise aile yaşamını olumsuz etkileyen önemli unsurlardır. Aile toplumun temel hücreleridir. Stres ile dolu kadın ve erkeğin, evlilik yaşamlarının, aile ilişkilerinin, çocukları ile ilgilenmelerinin, çevre ile iletişimlerinde bozulmalarının olması maalesef beklenen sonuçlardır.
Günümüzde insanoğlu hep başkaları için yaşamaktadır. İnsanoğlu çabalayıp didinmekle birlikte kendisini unutmaktadır. Bu da bedeninin ve ruhunun yorulmasına yol açmaktadır.
Psikiyatrik görüşmeler, insanoğlunun kendisi için zaman ayırdığı eşsiz ortamlardır. Kendinizi ve çevrenizi lütfen önemseyin. Daha yaşanılabilir bir Dünya ümidiyle…
Sağlık Tavsiyeleri