Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümümüz, 0- 15 yaş aralığındaki çocukların aşılama, tanı ve tedavi hizmetlerini vermektedir.

Çocuk Sağlığı Hizmetleri:
– Sağlıklı çocuk takibi
– Çocukların gelişimsel sürecinin ve büyümenin değerlendirilmesi
– Aşı uygulamaları ve aşı programının takibi
– Çocukluk çağı taramaları
– Beslenme eğitimi ve doğru beslenme önerileri
– Hasta çocuk yataklı/ayakta izleme ve tedavileri
– Yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve yeni doğan sağlıklı bebek takip üniteleri
– Riskli bebek izleme ve tedavileri
– Yeni doğan sarılığı takibi
– Alerji ve astım teşhis, izleme ve tedavileri

Çocuk ve Ergenler için Psikiyatrik Danışmanlık ve Görüşme
Psikiyatri Uzmanımız Doç. Dr. Abdullah Akpınar tarafından, mevcut durumun ve sorunlarını değerlendirerek onların dikkat düzeylerini, davranışlarını ruhsal gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve sorunlarla baş etme gücünü geliştirmeye yönelik profesyonel hizmet sunmaktadır.

Bebeklerde Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Çocuklar, özellikle altıncı aydan itibaren, 3 yaşına kadar alt- üst solunum yolu hastalıklarına yakalanırlar.Bunun nedeni bağışıklık sisteminin güçlü olmamasıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için en önemli faktör anne sütüdür. 1 yaşından sonra yüremeye başlayan çocuk, çevresi ile etkileşim haline geçer ve keşfettiği her yeni dünyada mikroplarla tanışmaya başlar. Ve bu süreçte çocuklar alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu yaşamaya maruz kalırlar.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Burunda akıntı, öksürük, ateş, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı, halsizlik, iştahsızlık en temel belirtilerdir. Çocuğunuzu Alt-Üst Solunum Yolu Enfeksiyonundan

Nasıl Koruyabilirsiniz?
Korunmada en önemli yöntem hijyendir. Aile bireylerinin ve çocuğun, dışardan eve geldiğinde ellerini yıkamaları gereklidir. Ebeveynler, gerekli hijyen ortamını oluşturduktan sonra çocukları ile temas kurmalıdırlar.

Kolik Nedir?
Bazı bebekler gün içinde uzun süren ağlama krizleri yaşıyor. Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” denir. Bütün bebekler ağlar ve huzursuzlaşabilir ama bu durum uzun süreli ve kesintisiz olarak devam ediyor ise kolik olarak nitelendirilir. Kolik olan bebekte ani gerçekleşen karın ağrısı durumu yaşanır. Bebeğin doğumundan 15 gün sonra başlayan bu sıkıntı, genellikle 3.ayın sonuna doğru geçiyor.

Kolik Neden Olur?
Kolik, birçok nedene bağlı olabilir. Bu nedenler arasında, mide-bağırsakta enzim yetersizliğine bağlı gaz unsurunun oluşması, mamalarla beslenme yapılması sonucu mamadaki proteine karşı hassasiyet veya alerji oluşması, bebeğin aşırı gazlı oluşu veya anne baba bebek arasında iletişim bozuklukları koliğe neden olarak gösterilebilir.

Bebek Kolik Nedeniyle Ağlıyor İse Nasıl Sakinleştirilmelidir?
Emziriyorsanız sizde gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bebek biberon ile besleniyorsa biberonu çalkalamamalısınız. Böylece hava kabarcıklarının olmasını engelleyebilirsiniz. Bebeğinizin aç ya da susamış olup olmadığına emin olmalısınız. Bebeğinizi kucağınızda alarak onunla konuşun, onu gezdirin ve ona bir şeyler anlatın. Bebeğinizin beslenme aralıklarını planlayın ve bebeğinizin doyduğundan eminseniz yaklaşık 3-4 saatte bir beslenmesini sağlayın. Bebek hala sakinleşmediyse, ona müzik dinletin.

Ilık banyo ile bebeğinizin rahatlamasını sağlayın. Bebeğinize yumuşak dokunuşlar ile masaj yapın. Karnını, sırtını, kollarını ve bacaklarını hafifçe ovun.

Çocuk Sağlığı İle İlgili Diğer Bölümlerimiz

Konuşma Bozuklukları ve Psikiyatri
Konuşma bozuklukları, konuşma seslerinin artikülasyonu ve ses kalitesi gibi problemlerin oluşturduğu kaygı sorunları ile ilişkili tedaviler yapılmaktadır.

Yenidoğan Yoğun Bakım Hizmeti
3. basamak yenidoğan yoğun bakım ünitemizde yoğun bakım ihtiyacı olan tüm bebekler tedavi edilmektedir.

Hastanemizde yeni doğan yoğun bakım ünitemiz mevcuttur ve prematüre bebek takibi yapılmaktadır.